Bedelsiz Sermaye Artırımı Ne Demek?

Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin hisse ihraç etmek zorunda kalmadan toplayabildiği para miktarıdır. Bu terim, yatırım bankacıları tarafından 1980’lerde, bazı şirketlerin hissedarlardan karşılığında herhangi bir hisse senedi vermeden para topladığını fark ettiklerinde icat edildi. Özel sermaye işlemlerinde ücretsiz sermaye artışları alışılmadık bir durum değildir. Ancak bu, mevcut yatırımcıların sahiplik hisselerini sulandırmak zorunda kalabilecekleri anlamına gelir. Örneğin, bir şirkete 10 milyon TL yatırırsanız ve başka bir yatırımcıdan ek 10 milyon TL toplarsanız, mülkiyetiniz %100’den %50’ye düşer. Özetle, bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin yeni hisse ihraç etmek zorunda kalmadan toplayabildiği para miktarıdır.

Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin işletme için ek fon sağlamak amacıyla mevcut hissedarlara yeni hisseler ihraç etmesidir. Bu tür sermaye artırımına yeni hissedarlar katılmaz ve bu nedenle mevcut şirket hisselerine etki etmez. Sermaye artırımları, genellikle bir şirket daha fazla borç vermeden veya daha fazla hisse senedi çıkarmadan fon toplamak istediğinde kullanılır. Bunun yerine, mevcut hissedarlardan hisseleri için orijinal satın alma fiyatından daha yüksek bir fiyattan ödeme yapmalarını isteyebilir veya onlara eskisi gibi aynı fiyattan daha fazla hisse satın alma şansı sunabilirler.

İşletmeniz için harcamanız gereken toplam para miktarına sermaye olarak ifade eder. Bedelsiz sermaye artırımı yapma, işletmenizin siz bunun için ödeme yapmak zorunda kalmadan daha fazla para kazanmasıdır. İki ana ücretsiz sermaye artırımı türü vardır. Bunlar; nakit veya diğer varlıkların bir şirketten diğerine vergisiz devri veya transferidir. Bu tarz hesaplamalar oldukça teknik konuları içermektedir. Dolayısıyla bedelsiz sermaye artırım gündeme geldiği zaman mutlaka farklı dinamikleri de hesaba katmak gerekiyor. Ancak bu sayede hesaplama işleminin daha isabetli bir şekilde yapılması mümkün olur.

Bedelsiz Sermaye Artırımı Hesaplama

Bedelsiz sermaye Artırımı, bir şirketin önceki yıllarda oluşan zararlar nedeniyle ek kaynağa ihtiyaç duyması halinde de yapılır. Bu gibi durumlarda bir kuruluş, bankalardan veya diğer finansal kuruluşlardan daha fazla borç alabilmeleri için hissedarlarından bedelsiz sermaye attırmaya dair onay vermelerini isteyebilir.

Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin sermaye fazlasının bir defaya mahsus olmak üzere pay sahiplerine nakit veya hisse şeklinde dağıtılmasıdır. Bedelsiz sermaye artırım aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanır:

Bedelsiz Sermaye Artırımı= (Güncel Hisse Fiyatı * Tedavüldeki Hisse Adedi) / İhraç Edilen Bedelsiz Hisse Adedi + Mevcut Temettü Ödemesi

Bedelsiz sermaye artırımı hesaplama formülü gündeme geldiği zaman karşımıza farklı dinamikler çıktığından sürece birbirinden farklı parametreler de dahil olmaktadır. Bedelsiz sermaye artırım, bir işletmenin toplayabileceği para miktarını artırma işlemidir. Bu işlem, bir şirket veya banka tarafından yeni hisse senedi veya borçlanma senetleri ihraç edilerek yapılır. Bu, bir kuruluşun öncekinden daha fazla fon toplamasına olanak tanır.

En Popüler:  Ofis Yem Gıda Halka Arz Ediliyor OFYEM Hakkında Bilmen Gereken Her Şey! – 2023

Sermaye artırımı, faaliyetlerin genişletilmesi, yeni varlık veya ekipman alımı ve benzeri çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Çoğu durumda, bir şirket büyümek için ek fonlara ihtiyaç duyduğunda bu işlemi yapar. Örneğin, şirket faaliyetlerini uluslararası pazarlara genişletmek veya yeni ürün veya hizmetler vb. piyasa değerinde sürmek istiyorsa, bu amaç için daha fazla sermayeye ihtiyaç duyacaktır.

Bedelli Bedelsiz Sermaye Artırımı

Bedelli sermaye artırımı, şirkete ek kaynaklar sağlayan bir sermaye artırma şeklidir. En yaygın ikramiye sermaye artışı türleri arasında mevcut hissedarlara bedelsiz olarak ihraç edilen ve şirketteki sahiplik pozisyonlarını sulandırmayan bedelsiz hisse senetleri ilk sıralarda yer alır. Yine yeni yatırımcıların ileri bir tarihte hisseye dönüştürülebilir yeni menkul kıymetler aldığı bonus garantiler de bu çerçevede değerlendirilmektedir.

Bedelsiz Sermaye Artırımı

Bedelli sermaye artırımında dair süreç, mevcut tüm hissedarlara ek hisse senedi ihraç edilmesidir. Bu, sermaye artırmak veya hissedarlarını ödüllendirmek için bir şirket tarafından yapılır. Bedelsiz ihraçta, hisse sayısı, her bir hissedarın sahip olduğu mevcut hisse sayısıyla orantılı olarak artar. Örneğin, 100 hisseye sahipseniz ve şirket ek olarak %10’luk bir ikramiye verirse, toplamda 110 hisse alırsınız. Mevcut 100 hissenizi satıp 110 yeni hisse almak isterseniz, başka bir yatırımcının %10 hisse alması gerekecektir.

Bedelsiz Sermaye Artırımı Yapacak Şirketler 2022

Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin yatırımcılardan nakit aldığı bir finansman şeklidir. Bu, şirketler tarafından fon toplamak için kullanılan çok yaygın bir yöntemdir. Alınan para, şirketin mali durumunu iyileştirmeye yardımcı olacak genişleme ve diğer ticari faaliyetler için kullanılır. Bedelsiz sermaye artırımının, borç finansmanı veya ö kaynak finansmanı gibi diğer finansman kaynaklarına göre çeşitli avantajları vardır. İlk halka arz olarak da bilinir.

Bedelsiz sermaye artırımı yapacak şirketleri gündeme geldiği zaman 2022 yılı itibariyle farklı seçenekler karşımıza çıkıyor. Sasa gibi firmalar, 2022 yılında sıklıkla gündemde yer alan firmalar arasında yer alıyor. Yine sermaye artırımına gitme amacında olan firmalara dair teknik detayları ayrıntılı bir şekilde takip etmek her zaman önerilmektedir. Bu aşamada bedelsiz sermaye artırımının şirketler açısından hem avantajı hem de bazı dezavantajları bulunmaktadır.

Bedelsiz sermaye artırımının en büyük avantajı teminat gerektirmemesi ve şirketin kredi notunu etkilememesidir. Ayrıca borç finansmanı ve öz sermaye finansmanı gibi bankalardan veya finansal kuruluşlardan onay gerektirmez. Ücretsiz sermaye artırımının ana dezavantajı, yatırımcılardan onay almanın genellikle borç finansmanı veya öz sermaye finansmanına kıyasla daha uzun sürmesidir, çünkü bu tür finansmanda daha fazla düzenleyici gereklilik vardır.

Bedelsiz Sermaye Artırımında Ne Yapmalı

Bir şirket ikramiye verdiğinde, genellikle ek hisse şeklinde yapılır. Ek hisse aldığınızda, artık şirketin daha fazla sahibi olursunuz. Bu nedenle, şirketteki payınız önemli ölçüde artar. Çoğu durumda, mülkiyetteki artış servette bir artış anlamına gelir.

En Popüler:  Katılım Endeksine Uygun 5 S&P Hissesi !

Eğer bir şirket bedelsiz sermaye artırımı yaparsa ve siz de bedelsiz sermaye artırımı öncesi hisse başına aynı fiyattan daha fazla hisse satın alırsanız, o zaman paranız karşılığında daha fazla hisse alırsınız. Bu, hisselerinizi daha sonra sattığınızda, muhtemelen bir miktar kar elde edeceğiniz anlamına gelir.

Ayrıca, hisselerinizin bir kısmını aldıktan hemen sonra ikramiye ihraç etmenin bir parçası olarak satmayı ve ardından bu parayı cari fiyatlarla daha fazla hisse satın almak için kullanmayı da seçebilirsiniz. Bu, hisselerin fiyatları meydana gelen herhangi bir artıştan yararlanmanıza olanak tanır.  Burada firma tercihine kesinlikle dikkat ediyor olmalısınız!

Temettü, şirketlerin yatırımcılarına nakit vermelerinin en yaygın yollarından biridir. Ancak, diğer tüm yatırımlarda olduğu gibi, önce ödevinizi yapmadan asla bir ikramiye satın almamalısınız. Burada şirketin sicili nedir? Geçmişte ne kadar iyi performans gösterdiğini öğrenmek için hisse fiyatı geçmişine ve temettü geçmişine bakmalısınız. Ancak bu sayede daha isabetli bir şekilde kararlar alabilirsiniz.

Özetle bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin sahip olduğu sermaye miktarını artırma işlemidir. Bedelsiz sermaye artırımının temel sebebi işi büyütmek ve daha karlı hale getirmektir. Ayrıca borçları ödemek, yeni ekipman satın almak veya yeni pazarlara açılmak için de kullanılabilir. Bu tür işlemler firmaların yeni bir atılım yapma kararı aldığı zaman devreye girer. Ancak sermaye artırımında dikkatli bir şekilde karar vermek ve isabetli adımlar atmak şarttır.

bedelsiz sermaye arttırımı

Bedelsiz Sermaye Artırımı Avantajlı Mı?

Bedelsiz sermaye artırımı, mevcut hissedarların oransal olarak şirketteki paylarını koruma avantajı sunar. Hissedarlar, yeni hisseleri alma hakkına sahip olur ve böylece şirketin büyümesinden ve başarısından yararlanmaya devam edebilirler. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin nakit akışını olumsuz etkilemeden sermaye artırımı yapma imkanı sağlar. Yeni hisse senetleri verilerek sermaye artırıldığı için nakit çıkışı olmaz, bu da işletme için likidite sorunlarını minimize edebilir.

Yeni hisseler, mevcut hissedarlara yatırım yapma fırsatı sunar. Bu hisseler ileride değer kazanırsa, hissedarlar kar elde edebilirler. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin sermaye yapısını güçlendirmesi ve büyüme fırsatlarını değerlendirmesi için kullanılan bir yöntemdir. Ancak, hissedarların bu işlemin avantajları ve dezavantajları konusunda bilinçli bir şekilde değerlendirme yapmaları önemlidir. Her bir durum özelleşmiş olduğundan, hissedarlar ve şirket yönetimi için en uygun strateji dikkatlice belirlenmelidir.

Ayrıca instagram hesabımdan da takip etmek için linkim: instagram.com/enginerdebil

Engin Erdebil

Engin Erdebil

Finansal piyasalarda 12 yıldan fazla tecrübe ile sizde ailemize katılın. İstikrarlı kazanç stratejileri ile kazanmaya başlayın.

Bana Ulaşın