Bono, en yaygın olarak şirketler, hükümetler veya uluslararası kuruluşlar tarafından çıkarılan bir tür borç menkul kıymetidir. Devletin ve şirketlerin borçlanma araçları tahvillerdir. Bonolar eski zamanlardan beri menkul kıymet olarak kullanılmıştır. Bonoların popülaritesi, finans ve muhasebe gibi diğer alanlarda kullanılmalarına yol açmıştır. Özellikle etkili bir yatırım aracı olarak karşımıza çıkan bonolar her zaman yatırımcıların da ilgisini çekmeyi başarmaktadır.
Bono, bir şirket veya devlet kurumu tarafından yatırımcılara dönemsel faiz ödemeleri (kupon) ve anaparanın vade sonunda geri ödenmesi karşılığında verilen bir krediyi temsil eden faiz getiren bir menkul kıymet olarak tanımlanabilir. İhraççının genellikle tahvil için düzenli faiz ödemeleri yapması gerekir. Ancak anaparayı vadeye kadar geri ödemek zorunda değildir. Burada birtakım teknik kavramların devreye girdiği bilinmektedir.
Bonolar; teminatsız veya teminatlı olabilir. Teminatsız bonolar, geri ödeme için teminat veya garanti sunmaz. Ancak, genellikle teminatlı tahvillerden daha yüksek faiz oranları öderler. Teminatlı bonolar, teminatsız tahvillerden daha düşük faiz oranları karşılığında gayrimenkul veya hisse senedi gibi teminat sağlar. Bu aşamada yatırımcıların dikkatli bir şekilde karar almaları gerekir. Ancak bu sayede nitelikli bir yatırım fırsatının karşımıza çıkıyor olması mümkün olacaktır.
Süper Bono Nedir?
Süper bono, standart bonolardan çok daha yüksek faiz oranına sahip olan bonolardır. Süper bono nitelikli bir yatırım enstrümanı olarak dikkat çekici bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla süper bono söz konusu olduğu zaman karşımıza karlı bir yatırım fırsatı çıkar. Bonolar, ihraççının anaparayı belirli bir zamanda ve oranda geri ödemeyi taahhüt ettiği bir tür borç menkul kıymetidir. Bu arada bonolar hükümetler, şirketler ve finansal kuruluşlar tarafından ihraç edilmektedir. Süper bono yatırımcıların her zaman ilgi gösterdikleri, karlı bir yatırım konusunda önemli kazanımları beraberinde getirmektedir.
Bonolar, borsa aracıları, yatırım fonları veya bankalar aracılığıyla ikincil piyasada satın alınabilir. Bu tür yatırım ürünleri ayrıca vadesinden önce ihraççıya nominal değerinden iskontolu olarak geri satılabilir. Bu arada bonolar uluslararası derecelendirme kurumları tarafından derecelendirilir ve onlara algılanan temerrüt risklerine göre bir harf notu verilir. Derecelendirme ne kadar yüksek olursa, temerrüt riski o kadar düşük olur. Dolayısıyla bonoların uluslararası çapta popüler olan bir yatırım aracı olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
N Kolay Bono Hesaplama
Bono, yatırımcısına vade sonuna kadar düzenli aralıklarla faiz ödeyen sabit getirili bir menkul kıymettir. Bonolar şirketler, hükümetler ve uluslararası kuruluşlar tarafından ihraç edilmekle birlikte yatırımcıların oldukça yoğun bir düzeyde ilgi gösterdikleri bir yatırım aracıdır. N Kolay bono hesaplama işlemi; bu yatırım aracına giriş yapacağınız zaman pratik bir şekilde hesaplama yapmanızı mümkün kılar. Ancak bu sayede isabetli bir şekilde bono hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bonolar, yatırımcılar tarafından gelir elde etmek, enflasyona karşı korunmak ve riskten korunmak için kullanılır. Bonolar; genellikle vadeye kalan süreyi yansıtan itibari değerinden iskontolu olarak ihraç edilir. Bononuzu; satın aldığınızdan bu yana faiz oranları yükseldiyse, nominal değerinin üzerinde bir primle de satabilirsiniz. Böylece karlı bir şekilde yatırım yapmak konusunda önemli bir kazanıma sahip olma fırsatını elde edersiniz. Bu aşamada N Kolay bono hesaplama uygulaması pratik sonuçları ortaya koyar!
Süper Bono Faiz Oranları
Standart bono faizlerinden çok daha yüksek faizli bonolara süper bono denir. Süper bono faiz oranları her zaman standart bono faizlerinden daha yüksek olur. Bu tür bonolar genellikle olağan dışı ortamlarda devreye girmektedir. Bilindiği üzere bono, sabit kuponlu ve sabit vadeli bir borçlanma senedidir. Bonolar, çeşitli projeler için para toplamak amacıyla hükümetler, şirketler ve finans kurumları tarafından ihraç edilir. Elbette ki bu durum süper bono kavramı için de geçerliliğini korumaktadır.
Bonoların birçok adı vardır. Bunlar şirket tahvilleri, devlet tahvilleri, belediye tahvilleri vb. Dönüştürülebilir tahviller, sıfır kuponlu tahviller, batan fon tahvilleri ve çok daha fazlası gibi başka tahvil türleri de vardır. Genel itibariyle tahville bono birbirine benzer olmakla birlikte sadece vade miktarı bakımından birbirinden ayrılırlar. Bu arada bonolar genellikle hisse senetlerinden daha güvenli yatırımlar olarak kabul edilir. Çünkü sabit vadeleri ve kuponları vardır. Ancak aynı zamanda çoğu hisse senedinden daha yüksek faiz oranları taşırlar.
Süper bono, sabit getirili menkul kıymet ve hisse senedinin özelliklerini birleştiren bir yatırım ürünüdür. Süper bonolar bazen hisse senedine bağlı tahviller veya hisse senedine endeksli tahviller olarak bilinir. Altta yatan endeksin değeri yükselirse ek getiri sağlamayı amaçlayan gömülü bir türev içerirler. Endeks düşerse, yatırımcılar yatırımlarından da para kaybederler. Çünkü geri dönüşün bir kısmı süper tahvillerin gömülü türev özelliği nedeniyle kaybedilir.
Avalsiz Bono Nedir?
Avalsiz bono; senette herhangi bir teminatın ya da garantinin bulunmadığı bonolardır. Ancak farklı nedenlerden dolayı avalsiz bonolar tercih edilmektedir. Bu tarz işlem öncesinde mutlaka detaylı bir araştırma yapıyor olmak gerekmektedir. Bonolar, hükümet veya şirket gibi bir ihraççıya verilen krediyi temsil eden bir borç menkul kıymetidir. Bonolar, farklı vadelerde (vade, kupon oranı gibi) çeşitli şekillerde ihraç edilir ve finansal piyasalarda alınıp satılabilir. Bu arada bonolar, en yaygın altı aylık faiz ödemeleri olmak üzere, periyodik aralıklarla faiz öder.
Hamiline Bono
Türk Ticaret Kanunu 658. Maddesi uyarınca bonoya ait metinde ya da şekilde hamili yazılı olan ve hamili kimse hak sahibinin de onun olduğu bonolara, hamiline bono denir. Bu tarz kıymetli evrakların üzerinde hamiline diye bir yazı bulunur. Bono, ihraççının sahiplerine borçlu olduğu bir araçtır. İhraççı genellikle egemen bir devlet veya hükümet kuruluşudur! Ancak aynı zamanda bir şirket veya başka bir tüzel kişilik de olabilir. Burada yatırımcıların kapsamlı bir araştırma sürecini yakından takip ediyor olması gerekmektedir.
Bonolar, borç verenlere, tahvillerin çıkarıldığı tarihteki piyasa faiz oranlarıyla bir ilişkisi olan bir faiz oranı sağlar. Bundan sonra yatırımcı tahvili elinde tuttuğu sürece belirlenen tarihlerde kupon ödemesi alacaktır. Bir hükümet veya şirket tahvil ihraç ettiğinde, yatırımcılardan belirli bir süre içinde faiziyle birlikte geri ödeme yükümlülüğü ile borç para alır. Özetle bonolar her zaman yatırımcının ilgisini çekmeyi başaran nitelikli bir yatırım aracı olarak oldukça popüler bir konumda yer alır. Bundan dolayı bonolar her zaman yatırımcıların tercih ettikleri bir yatırım aracı olarak karlı bir yatırımın merkezinde yer almaktadır.
Bono Almak Riskli Mi?
Bono yatırımının en çekici yanlarından biri düşük riskle beraber gelen düzenli faiz ödemeleridir. İhraççının kredi değeri yüksekse, bono sahipleri genellikle düzenli aralıklarla faiz ödemeleri alırlar. Ayrıca, bonolar genellikle belirli bir vade sonunda nominal değerleri üzerinden geri ödenirler. Bu, yatırımcının belirli bir getiri elde edeceği anlamına gelir.
Her ne kadar bonolar düşük risk taşısa da, bazı riskler bulunmaktadır. Özellikle faiz oranlarının değişimleri bono yatırımlarını etkileyebilir. Faiz oranları yükseldiğinde, mevcut bonoların faiz oranları piyasa koşullarına göre düşük kalabilir ve yatırımcılar daha düşük getiri elde edebilir. Ayrıca, ihraççının kredi değerindeki düşüş, geri ödemede gecikme veya temerrüt gibi durumlar da riskleri artırabilir.
Bono alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir faktör, doğru bono seçimidir. İhraççının kredi değeri, vade süresi, faiz oranı ve likidite gibi faktörler bono seçiminde rol oynar. Aynı zamanda, bono yatırımlarınızı çeşitlendirmek de önemlidir. Farklı ihraççılara, vade sürelerine ve faiz oranlarına sahip bonoları portföyünüzde bulundurarak riskinizi daha iyi yönetebilirsiniz.
Ayrıca instagram hesabımdan da takip etmek için linkim: instagram.com/enginerdebil