panik-yapmayin-borsa-egitimi

Borsa Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Borsa Nedir?

Borsa, hisse senetleri, borsa yatırım fonları gibi yatırım araçlarının alım ve satım işlemlerinin devletlerin denetleyici kurumları tarafından düzenlendiği piyasadır. Yani, hisse senedi ve borsa yatırım fonu gibi yatırım araçları için düzenlenmiş bir pazar yeridir.

Borsada yatırım yapabilmek için zengin ya da uzman olmanız gerekmez. Midas aracılığıyla istediğiniz tutarla Amerikan borsalarına ve Borsa İstanbul’a yatırım yapabilirsiniz.

Borsalar, alıcıların ve satıcıların halka açık şirket hisselerini alıp sattığı pazar yerleridir. Her borsanın kendine özgü işleyiş yapısı ve kuralları vardır. Örneğin, Amerikan borsalarının işleyişi ile Türk borsalarının işleyişi farklıdır.

Bir hisse senedi satın almak istiyorsanız, ilgili şirketin hisse senedine sahip olan yatırımcılarla bağlantı kurmanız gerekir. Borsa, bu bağlantıyı sağlayan güçlü bir organizasyondur. Şirketler ise halka arz olduklarında, yatırımcılardan para toplamak için borsada listelenirler.

Borsaların amacı, şirketlerin finansal kaynak bulmasını sağlamak ve yatırımcılara hisse senetleri, borsa yatırım fonları gibi araçlar üzerinden yatırım yapma fırsatı sunmaktır.

Başlıca Borsa Çeşitleri

1. New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE)

Dünyanın en büyük borsası olan NYSE, The Coca-Cola, Pfizer, Nike ve McDonald’s gibi büyük şirketlerin hisselerine ev sahipliği yapar. NYSE, açık artırma tarzında işler ve alıcılar ile satıcılar gerçek zamanlı olarak rekabet ederler.

Bir şirketin NYSE’de listelenebilmesi için:

  • Piyasa değeri en az 100 milyon dolar olmalıdır.
  • En az 1,1 milyon halka açık hissesi bulunmalıdır.
  • Son üç mali yılda yıllık en az 12 milyon dolarlık vergi öncesi gelir göstermelidir.
  • Son iki yıldaki kazancı en az 2 milyon dolar olmalıdır.

2. Nasdaq

1971 yılında kurulan Nasdaq, dünyanın ilk teknoloji borsasıdır ve günümüzde 3 binden fazla şirketin hisselerini barındırır. Nasdaq, tamamen dijital bir piyasa olup, işlemler internet üzerinden gerçekleştirilir. ‘Piyasa düzenleyicileri’ aracılığıyla faaliyet gösterir ve bu aracılar alıcılar ile satıcıları bir araya getirir.

En Popüler:  Türkiye'nin Risk Primi Son 4 Yılın En Düşük Seviyesinde

3. Borsa İstanbul (BIST)

Türkiye’de borsacılık faaliyetlerini yürüten Borsa İstanbul, 2012 yılında kurulmuştur. Ancak, 1986 yılında “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası” adıyla faaliyetlerine başlamıştır. BIST, hisse senetleri, borsa yatırım fonları, değerli madenler ve diğer yatırım araçlarının alım-satım işlemlerini gerçekleştirir. BIST’te Arçelik, BİM ve Türk Hava Yolları gibi halka arz olmuş Türk şirketleri işlem görür.borsa-nedir-borsa-egitimi

4. Tezgah Üstü Piyasalar (OTC)

OTC, “Over the Counter”ın kısaltmasıdır ve borsa dışı piyasa anlamına gelir. Bu piyasalar, internet, telefon gibi araçlarla haberleşerek yapılan işlemlerden oluşur. Borsa dışı oldukları için daha az kurallıdırlar ve fiyatlar pazarlık usulü belirlenir. Gizlilik oranı düşüktür ve risk oranı yüksektir.

5. Kripto Para Borsaları

Kripto para borsaları, nakdi para veya kripto paralarla alım-satım işlemlerinin yapıldığı platformlardır. Geleneksel borsalardan farklı olarak, devlet kurumları tarafından düzenlenmezler ve yüksek risk taşırlar. Kripto para borsalarında gizlilik düşük, risk ise yüksektir. İnternet üzerinden işlem yapılabilir ve mevcut kripto paralar farklı bir kripto paraya dönüştürülebilir.

Bu yazıda borsanın ne anlama geldiğini, çeşitli borsaların işleyişini ve borsa çeşitlerini öğrendik. Artık farklı borsaların nasıl işlediğini anlayarak, daha bilinçli yatırımlar yapabilirsiniz.

Sizlerde finansal okuryazarlığınızı geliştirmek için, Türkiye de önde gelen finansal eğitim & danışmanlık şirketimizden borsa eğitimi alabilir, özel sistem ve stratejilerimiz ile kazananlar kulübüne katılabilirsiniz.

Eğitim sonrasında sürekli analiz desteğimiz sizinle! Özel Telegram grubumuzda tüm fırsatları sizinle paylaşıyoruz.

Engin Erdebil

Engin Erdebil

Finansal piyasalarda 12 yıldan fazla tecrübe ile sizde ailemize katılın. İstikrarlı kazanç stratejileri ile kazanmaya başlayın.

Bana Ulaşın