neden-yatirim-yapmalisiniz-borsa-egitimi

ENERJİ SEKTÖRÜNDE RALLİ DEVAM EDİYOR !

Enerji Sektöründe Yükseliş: Alımlar ve Güçlü Petrol Enerji Hisseleri Destekleniyor

Enerji hisseleri, son iki haftada ikinci kez yükselişte. Geçtiğimiz haftalarda duyurulan büyük anlaşmalarla ivme kazanan enerji sektörü hisselerinin, petrol fiyatlarını yükselten jeopolitik gerilimlerle olumlu bir performans sergilemeye devam etmesi bekleniyor.

S&P 500 enerji endeksi bu hafta yaklaşık %1 arttı, geçen hafta ham petrol fiyatlarındaki %4,5’lik yükselişle birlikte. İsrail-Hamas çatışması Orta Doğu’da yayılmaya başladıkça, yatırımcılar petrol arzının kesintiye uğrayabileceği ve fiyatların daha da yükselme potansiyeline sahip olduğu konusunda daha fazla endişe taşıyorlar.

CIBC Private Wealth’ten Rebecca Babin, “İsrail ve Hamas arasındaki çatışmanın Orta Doğu’ya yayılması durumunda ham petrolün varil fiyatının kolaylıkla 100 doların üzerine çıkabileceğini” ifade etti. Brent ham petrolü saat 19:00’da varil başına 88,83 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 84,13 dolar civarında işlem görüyor.

Truist Securities analisti Neal Dingmann ayrıca çatışmanın yayılmasının, özellikle İran’ın daha fazla dahil olması durumunda, Diamondback Energy (FANG), Permian Resources (PR), Callon Petroleum (CPE), Northern Oil and Gas (NOG) ve Chord Energy (CHRD) gibi petrol arama ve üretim şirketlerinin hisselerini destekleyebileceğini söyledi.

S&P enerji endeksi, Orta Doğu’daki savaşın başlamasından bu yana 11 sektör arasında en iyi performans gösteren endeks oldu. Chevron (CVX) ve ExxonMobil (XOM) gibi büyük petrol şirketleri, genel piyasa zayıflarken bile değer kazandılar.

Ancak yükselen enerji fiyatları bu şirketler için risk oluşturuyor. Yüksek petrol fiyatları, Rusya’dan gelen gaz arzının sınırlı olması ve küresel petrol akışının azalması riskleri nedeniyle, ham petrol ve ürünlere olan talebin 2021 yılında olduğu gibi düşmesine neden olabilir.

Babin, son zamanlarda Brent ham petrol fiyatlarının varil başına 95 doların üzerine çıktığında talebin kısıtlandığını belirtiyor. Gelişmekte olan ülkeler, hem daha yüksek ham petrol maliyetleri hem de güçlü bir dolara karşı daha zayıf yerel para birimleri ile karşı karşıya kaldıklarından en fazla zarar görebilirler.

En Popüler:  Neden Yatırım Yapmalısınız, Yatırım Neden Önemli?

Smead Capital Management’ın başkanı Cole Smead gibi Chevron ve Exxon Mobil gibi enerji şirketlerinin hissedarları, “Küresel çatışma, beklenen enerji ihtiyaçları için yüksek fiyatlara yol açar. Yatırımcılar henüz petrol hisseleri için hareket yapmasalar da, sonunda bu sektörde alım yapmak zorunda kalacaklar. Çatışma, bu alandaki ilgilerini artıracak” diyor.

enerji-sektorunde-ralli-devam-ediyor

Küçük bir hatırlatma: Chevron ve ExxonMobil, son anlaşmalarla başlıklara çıktı ve bu Cuma mali sonuçlarını açıklayacaklar.

2001’den 2023’e: Birleşmeler ve Satın Almalar Jeopolitik gerilimler nedeniyle yükselen petrol fiyatlarının yanı sıra, enerji sektörü son bir haftada ön planda olan yüksek profilli anlaşmalarla da destekleniyor.

Geçen hafta ExxonMobil, Pioneer Natural Resources’ı (PXD) satın alarak Permian Basin havzasının büyük bir bölümünü ve geniş petrol saha altyapısını kontrol altına aldı. Bu, Exxon’un şale petrol patlamasının başlamasından yıllar önce, 1998’de Mobil Oil’i 81 milyar dolara satın aldığı en büyük anlaşma niteliğini taşıyor.

Chevron ise bugün sürpriz bir açıklama yaparak rakibi Hess’i (HES) 53 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alacağını duyurdu, bu da enerji sektöründeki hareketliliği artırdı.

Tabii ki, sektördeki bu tür anlaşmalar yeni bir şey değil. Son 20 yılda sektördeki büyük birleşme ve satın almalara bir göz atabiliriz:

  • 2001: Chevron, 39,5 milyar dolara Texaco’yu satın alarak dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biri haline geldi.
  • 2002: Conoco ve Phillips Petroleum hissedarları ile ABD Federal Ticaret Komisyonu, iki şirket arasında 18 milyar dolarlık bir birleşmeyi onayladı ve ABD’nin en büyük üçüncü petrol şirketi ConocoPhillips (COP) ortaya çıktı.
  • 2006: ConocoPhillips, 35,6 milyar dolara Burlington Resources’u satın alarak Kuzey Amerika’nın doğalgaz açısından zengin havzalarına erişim sağladı.
  • 2010: ExxonMobil, 30 milyar dolara XTO Energy’i satın alarak ABD’nin önde gelen doğalgaz üreticileri arasında iddialı bir yer kazandı.
  • 2015: Shell (SHEL), İngiliz rakibi BG Group’u 70 milyar dolara satın aldı.
  • 2018: Marathon Petroleum (MARA), 23 milyar dolara Andeavor’u satın aldı.
  • 2019: Occidental Petroleum (OXY), 38 milyar dolara Anadarko Petroleum’u satın aldı.
  • 2021: BHP Group (BHP), petrol işini Woodside Petroleum’a satarak, 28 milyar dolar değerinde bir petrol ve gaz birleşmesine imza attı.
  • 2023: Magellan Midstream Partners (MMP), 18,8 milyar dolara ONEOK’a (OKE) satıldı.
En Popüler:  Repo Nedir?

⚡ BIST’in Enerji Sektörü de Toparlanıyor Ocak ayından bu yana güçlü bir ralli yaşayan Borsa İstanbul’un enerji hisseleri, son haftalarda jeopolitik gerilimlerin odak noktasına gelmesi nedeniyle bir düzeltme dönemine girdi. Sektörde faaliyet gösteren önemli şirketler haftalık bazda düşüş yaşasa da, yeni haftaya artıda başladı.

Türkiye’nin enerji sektörü önemli bir dönüşümün eşiğinde. Temmuz ayında Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan 50,7 milyar dolarlık anlaşmanın 30 milyar dolarlık kısmı enerjiye ayrıldı. Bu anlaşma kapsamında, Türkiye’de offshore rüzgar türbinleri, güneş enerjisi santralleri ve hidrojen üretimine yönelik yatırımların başlaması bekleniyor.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan gelen olumlu bir açıklama da sektörü destekledi. Bayraktar, Türkiye’nin enerji pazarındaki talebin son 20 yılda yaklaşık üç kat arttığını belirtti ve güneş ve rüzgar enerjisi payını artırmayı hedeflediklerini ifade etti. 2035’e kadar, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisinde her yıl 5 gigavatlık kapasite eklemeyi planladığını söyledi, bu da 12 yıl içinde ek 60 gigavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi anlamına geliyor.

Ayrıca Türk enerji şirketleri, yeni anlaşmalarla sektörde dikkat çekiyor. Kontrolmatik’in (KONTR) uluslararası bir müşteriyle 18,9 milyon dolarlık Yüksek Gerilim Mobil Alt İstasyon inşaatı için imzaladığı sözleşme gibi örnekler bulunuyor. Ayrıca Yeo Teknoloji’nin (YEOTK), Enerjisa (ENJSA) ile imzaladığı 1,6 milyon dolarlık GES (Güneş Enerjisi Santrali) sözleşmesi de sektörde son dönemde dikkat çeken gelişmelerden biri.

Sizlerde finansal okuryazarlığınızı geliştirmek için, Türkiye de önde gelen finansal eğitim & danışmanlık şirketimizden borsa eğitimi alabilir, özel sistem ve stratejilerimiz ile kazananlar kulübüne katılabilirsiniz.

Eğitim sonrasında sürekli analiz desteğimiz sizinle! Özel telegram grubumuzda tüm fırsatları sizinle paylaşıyoruz.

Engin Erdebil

Engin Erdebil

Finansal piyasalarda 12 yıldan fazla tecrübe ile sizde ailemize katılın. İstikrarlı kazanç stratejileri ile kazanmaya başlayın.

Bana Ulaşın