fitch-turkiye

Fitch’ten Türkiye’nin Kredi Notuyla İlgili Değerlendirme

Uluslararası kredi derecelendirme ajansı Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Fitch’in cuma günü Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmesi ve not görünümünü “durağan”dan “pozitife” çevirmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Ekonomik İstikrarın Getirdiği Sonuçlar

Morales, Türkiye’nin ekonomik istikrarının önemli sonuçlar doğurduğunu belirtti. Bunlardan birincisi dış finansman koşullarındaki iyileşme oldu. Piyasanın kamusal sektöre ek olarak bankaların ve şirketlerin de politika değişikliği sonrası dış finansmana erişim sağladığını ifade eden Morales, Türkiye’nin ekonomisinde 5 yıllık kredi risk priminde gözlemlenen azalma gibi olumlu gelişmelerin olduğunu vurguladı.

“Mevcut Politikaların Cari Açığı Azaltmada Etkili Olduğu”

Morales, ekonomi politikalarının enflasyon beklentilerinin düşmesinde ve enflasyonun kademeli olarak gerilemesinde etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, mevcut politikaların Türkiye’nin cari açığını azaltma konusunda da tutarlı olduğunu ifade etti.fitch-turkiye

Cari Açıkta Azalma Beklentisi

Mayıs 2023’teki 12 aylık cari açığın 60 milyar dolar olduğunu hatırlatan Morales, 2023 yılını 45 milyar dolarla kapattıklarını belirtti. Morales, ileriye dönük olarak Türkiye’deki cari açığın 2024’te Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yaklaşık %2,6’sına ve 2025’te %2,2’sine düşmesini beklediklerini ifade etti. Bu oranın, benzer derecelendirmeye sahip diğer ülkeler için öngörülen ortalamanın altında olduğunu belirtti.

Rezervlerde İyileşme Bekleniyor

Morales, Türkiye’nin uluslararası rezerv seviyelerinde iyileşme görüldüğünü belirterek, politikaların sürdürülmesi durumunda uluslararası rezerv kapsamının 2025’te 4,5 aya yükseleceğini öngördüklerini ifade etti. Bu durumun Türkiye’nin rezerv karşılama oranının B notu kategorisindeki ülkeler için öngörülen seviyenin üzerine çıkması anlamına geleceğini belirtti.

“KKM’deki Düşüş Dolarizasyona Yol Açmadı”

Morales, kur korumalı mevduat (KKM) büyüklüğündeki düşüşün finansal dolarizasyonda belirgin bir artışa yol açmadan gerçekleşmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ağustos 2023 sonunda 130 milyar dolar olan KKM’nin 74 milyar dolara indiğini belirten Morales, bu durumun değerlendirmelerini doğruladığını söyledi.

En Popüler:  2 Eylül 2024 Ekonomik Gündem ve Öne Çıkan Haberler

Politika Değişikliğinin Beklentileri Arttırdığına İşaretler

Morales’e göre politika değişikliğinin etkinliğini gösteren sebepler arasında rezerv seviyelerindeki iyileşme, dolarizasyonu artırmadan döviz korumalı mevduatların azaltılması, cari açığın düşürülmesi ve enflasyon beklentilerinin hafifletilmesi yer alıyor. Bu gelişmelerin, cuma günü yayınladıkları değerlendirmeyi doğruladığını ifade etti.

“TCMB Öngördüğü Enflasyona Yaklaşacak”

Morales’e göre Türkiye’nin temel politika zorluğu enflasyon olmaya devam ediyor. TCMB’nin bu yıl sonunda öngördüğü seviyeye yaklaşan aylık enflasyon patikasına sahip olacağına yönelik beklentilerini koruduklarını ifade etti. Enflasyon beklentilerinin bu yıl için ortalama %58 olacağını öngördüklerini de ekledi.

Sizlerde finansal okuryazarlığınızı geliştirmek için, Türkiye de önde gelen finansal eğitim & danışmanlık şirketimizden borsa eğitimi alabilir, özel sistem ve stratejilerimiz ile kazananlar kulübüne katılabilirsiniz.

Eğitim sonrasında sürekli analiz desteğimiz sizinle! Özel Telegram grubumuzda tüm fırsatları sizinle paylaşıyoruz.

Engin Erdebil

Engin Erdebil

Finansal piyasalarda 12 yıldan fazla tecrübe ile sizde ailemize katılın. İstikrarlı kazanç stratejileri ile kazanmaya başlayın.

Bana Ulaşın