islami-finans-borsa-egitimi

İslami Finansın Potansiyeli – Körfez Bankaları – Türkiye İlişkisi

Körfez Bankalarının Türkiye Stratejisi: İslami Finansın Potansiyeli

Fitch Ratings Küresel İslami Bankacılık Grubu Başkanı Bashar Al-Natoor, Türkiye’nin İslami finansman alanındaki görünümü ve potansiyeline dair önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Körfez Ülkeleri İlişkileri

Al-Natoor’a göre, Türkiye’nin sukuk piyasasına olan ilgisi, zorlu piyasa koşullarına rağmen oldukça etkileyici. Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki artan ilişkilerin, yatırım ortamını olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Özellikle Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile Türkiye arasındaki yakınlaşma, yatırımların artmasına katkı sağlayabilir.

 Türkiye’nin Sukuk İhraç Potansiyeli

Türk hükümeti, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) gelecek 3 yıl içinde yaklaşık 51 milyar dolarlık yatırım taahhüdü aldı. Bu taahhütün 8 milyar dolarlık bölümü sukuk tahvillerini içeriyor. Al-Natoor, sukuk ihracının dış finansman açısından son derece kritik olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Türkiye’de “kira sertifikası” olarak bilinen sukuk piyasasının küresel önemini belirtiyor. 2022’nin üçüncü çeyreğinin sonuna kadar Türkiye’de sukuk ihracı, bir önceki yıla göre %19 artarak 25,9 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin tahvil piyasasındaki sukuk tahvillerinin oranı ise %6,5’tir.

islami-finans-borsa-egitimi

Diğer Ülkelerle Karşılaştırıldığında Türkiye’nin Durumu

Suudi Arabistan, yerel para birimi cinsinden sukuk ihracı gerçekleştirirken, Malezya’nın kompozisyonu %60 sukuk ve %40 devlet tahvillerinden oluşmaktadır. Türkiye bu yıl 7 milyar dolarlık sukuk ihracı gerçekleştirmiştir.

 Körfez Bankalarının Türkiye Stratejisi

Dubai İslam Bankası, Türkiye’de dijital bankacılık hizmeti sunma kararı almıştır. Al-Natoor’a göre, Körfez bankaları Türkiye pazarına giriş yapmaktadır. Bölgedeki doygunluk nedeniyle, Körfez bankaları büyüme fırsatlarını uluslararası pazarlarda aramaktadır. Türkiye’nin 2025 yılına kadar katılım bankacılığının pazar payını %15’e çıkarma hedefi bulunmaktadır. Katılım bankacılığının büyümesi, Türkiye’nin finansal başarı hikayesine olumlu katkı sağlamaktadır.

Katılım Bankacılığı ve Türkiye’nin Potansiyeli

Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye nüfusunun %26’sı bankacılık hizmetlerinden yararlanamamaktadır. Bu kesimin %15’i, dini inançları nedeniyle bu hizmetleri kullanmamaktadır. Al-Natoor, katılım bankacılığının bu kesime ulaşmak için büyük bir fırsat sunduğunu belirtmektedir.

En Popüler:  Dolar, Türk Lirası Karşısında Rekor Seviyelere Yakın Seyirde

Sizlerde finansal okuryazarlığınızı geliştirmek için, Türkiye de önde gelen finansal eğitim & danışmanlık şirketimizden borsa eğitimi alabilir, özel sistem ve stratejilerimiz ile kazananlar kulübüne katılabilirsiniz.

Eğitim sonrasında sürekli analiz desteğimiz sizinle! Özel telegram grubumuzda tüm fırsatları sizinle paylaşıyoruz.

Engin Erdebil

Engin Erdebil

Finansal piyasalarda 12 yıldan fazla tecrübe ile sizde ailemize katılın. İstikrarlı kazanç stratejileri ile kazanmaya başlayın.

Bana Ulaşın