Oba Makarnacılık: Makarna Üretiminde Bir Öncü
Oba Makarnacılık, kökleri Gaziantep’e uzanan bir makarna üreticisidir. 1966 yılında kurulan şirket, 2005 yılında Özgüçlü Ailesi tarafından satın alınmıştır.
Üretim Tesisleri ve Kapasite
Şirketin tesisleri, Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde 110 bin metrekarelik bir alana yayılmış olup, 49 bin metrekarelik kapalı alanda üretim gerçekleştirilmektedir. Oba Makarnacılık, 2010 ve 2012 yılları arasında yapılan 50 milyon avroluk yatırımla günlük 1.215 ton buğday kırma ve yaklaşık 1.100 ton makarna üretim kapasitesine ulaşmıştır. Ayrıca, ürünlerini 100’den fazla ülkeye ihraç etmektedir.
2017 yılında Sakarya’da kurulan tesis ise 50 bin metrekarelik alanda günlük 1.575 ton buğday kırma ve yaklaşık 580 ton makarna üretim kapasitesine sahiptir. Bu tesis aynı zamanda günlük 3 milyon paket noodle ve 300 bin adet bardak noodle üretebilmektedir.
Sürdürülebilirlik ve Yeşil Enerji
Şirket, sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde noodle üretim tesisinde kullanılan elektrik enerjisinin yarısını, makarna üretiminde kullanılan elektrik enerjisinin ise %5’ini tesis çatısına kurulan toplam 4.5 MW gücünde GES panelleri ile karşılamaktadır.
Halka Arz Detayları
Oba Makarnacılık’ın halka arz fiyatı 39,42 TL olarak belirlenmiştir. Halka arz tarihi, onaylı izahname yayınlandıktan sonra açıklanacaktır. Şirketin sembolü “OBAMI” olacaktır.
Halka Arzın Büyüklüğü ve Dağıtımı
Şirketin halka arz büyüklüğü 3,78 milyar TL olarak belirlenmiştir. Halka açıklık oranı %20’dir ve toplamda 96 milyon 336 bin 345 adet lot dağıtılacaktır. Dağıtım bireysele eşit olarak yapılacaktır.
Oba Makarnacılık’ın Sahipleri ve Finansal Durumu
Şirketin %70’i Alpinvest’e aittir. Alpinvest’in dolaylı pay sahipliği ile ilgili olarak, payların Mehmet Musa Özgüçlü’ye, Alpaslan Özgüçlü’ye, Hakan Özgüçlü’ye, Aynur Özgüçlü’ye ve İpek Cancıkcı’ya ait olduğu görülmektedir.
Şirketin 2022 yılında 11 milyar TL, 2021 yılında ise 5.2 milyar TL olan hasılatı ve buna bağlı olarak 2022’de 1.3 milyar TL, 2021’de ise 1.1 milyar TL olan brüt kârı dikkate alındığında finansal gücü oldukça sağlamdır.
Hedefler ve Kullanılacak Gelirler
Şirket, halka arzdan elde edeceği geliri ürün çeşitlendirmeye, enerji ve kapasite yatırımlarına (%40), işletme sermayesine (%40) ve finansal borçların azaltılmasına (%20) yönlendirmeyi planlamaktadır. Fiyat istikrarı planlanmamış olup, 1 yıl boyunca ortak satışı ve ihraçcı satışı gerçekleştirilmeyecektir.
Sizlerde finansal okuryazarlığınızı geliştirmek için, Türkiye de önde gelen finansal eğitim & danışmanlık şirketimizden borsa eğitimi alabilir, özel sistem ve stratejilerimiz ile kazananlar kulübüne katılabilirsiniz.
Eğitim sonrasında sürekli analiz desteğimiz sizinle! Özel Telegram grubumuzda tüm fırsatları sizinle paylaşıyoruz.